• Aktif Güzellik-Yalova: 0226 352 80 80 Aktif Estetik-İstanbul: 0212 485 55 99
  • Pzt-Cmt: 8:00 - 18:00
  • 89
  • 0

HACAMAT NEDİR?

Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, Rasulullah ( S.A.V. ) Efendimizin şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.

Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.

‘Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır.  Hacamat  uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar  emilerek  bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.

Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.

HACAMAT NASIL YAPILIR ?

Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metotlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.

HACAMAT NE ZAMAN YAPILIR ?

Herhangi bir rahatsızlık yoksa, sağlığı korumak, detoks yada sünnet maksadıyla yaptırılacaksa, hacamat tedavisinden maksimum fayda elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve hafta günlerine riayet etmek önemlidir.

Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak  hicri ay’ ın  14 – 28 arasındaki tekli günlerde ( hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27  gibi..) yaptırılması uygun olur.

Ancak, Hacamat tedavisi herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yaptırılacak ise zaruret olması açısından mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir. Bu konuda sadece hafta günlerine ( Pazartesi-Salı-Perşembe-Pazar )dikkat edilebilir.

Yılda 2 ila 4 defa hacamat yaptırmak uygundur. Herhangi bir hastalık olmayan sağlıklı kişilerde en azından mevsim değişikliklerinde 2 defa yaptırılmalıdır.

HACAMATIN GENEL FAYDALARI :

Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan, kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Ayrıca, Hacamatın, hastalıklardan korunmak anlamında önemli bir katkısı olması sebebiyle sağlıklı insanların ( her yaş grubu için ) da yılda iki sefer yaptırması şiddetle tavsiye edilmiştir.

Hacamatın faydalarından başlıcaları şunlardır;

► Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.

► Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.

► Ödemleri çözer.

► Kan üretimi ile görevli organları uyarır.

► Beyin fonksiyonlarını canlandırır.

► Ağrıları giderir.

► İleride oluşabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

► Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm kronik hastalıkların tedavisinde faydalıdır.

► Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder.

► Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikayeti olanlar için kafadan hacamat çok faydalıdır. Ezber kuvvetini artırır, hızlı karar alma yeteneğini geliştirir.

► Hacamat, çocukların gelişiminde, gençlerde ise daha dengeli bir ergenlik geçirmelerine yardımcıdır.

► Hacamat metabolizmayı düzenleyerek bağışıklığı güçlendirdiğinden düzenli yaptıranlar, çok sık grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz, daha sağlıklı ve daha dinç görünüme sahip olurlar.

HACAMAT KİMLERE YAPILMAZ :

  • Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
  • Kalp yetmezliği olanlarda,
  • Müzmin ishalde,
  • Kanı durmayan kişilerde,
  • Hamilelerde
  • Aşırı kansız kişilerde, (Anemia, Lukemia, Thalassemia)
  • Tansiyonu çok düşük kişilerde,
  • Kemoterapi görenlerde,
  • Çok hassas ve korkan kişilerde yapılmaması tavsiye olunur.

HACAMAT ÖNCESİ ve SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER :

ÖNEMLİ HUSUSLAR ;

  • Hacamat olacak kişi ne çok aç, ne de çok tok olmalıdır. 2-3 saat öncesinde çok hafif bir şeyler yenilmesi tansiyon düşmemesi için tavsiye olunur.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa ( comadin dışında ) ilacınızı hacamat yaptırılan günde hacamattan 4- 5 saat sonrasında alınması gerekir. Bu durum kişinin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden doktorumuza mutlaka danışınız. Comadin kullananları doktorumuza danışmadan hacamata almıyoruz.

TAVSİYE NİTELİĞİNDE YAPILMASI GEREKEN HUSUSLAR ;

  • Hacamat tedavisinden bir gün önce ve sonra hayvansal gıdaların alınmaması
  • Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak
  • Sigara kullananlar hacamattan en az bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.
  • Hacamat sonrası 6 saat kadar uyunmaz. Yarım saat kadar yürüyüş yapılması tavsiye edilir.
  • Hacamattan sonra en az iki saat kadar bir şey yenilip içilmemeli, iki saat sonra ise sirkeli su veya bal şerbeti içmek faydalıdır.

Tavsiye niteliğinde olan hususlara riayet edilmemesi, hacamat tedavisine engel bir durum teşkil etmez …

ÇOCUKLARDA HACAMAT :

İran’da Kermen şah tıp fakültesinde 1 yaş üzeri 10 yaş altı 4 bin denekten 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamıştır.

Hacamat yapılan çocuklarda; fiziksel gelişmelerinde, iştahlarında, derse olan konsantrasyon ve ezber güçlerinde, davranış bozuklukları, huysuzluk ve hiperaktivitelerindeki azalma, alt ıslatma sorunlarının ortadan kalkması gibi olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

HACAMAT İLE İLGİLİ BAZI HADİS-İ ŞERİFLER :

Peygamberimiz (S.A.V)’in yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim için örnektir: “Andolsun, Allah’ın Rasûlü’nde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.  / Muhammed Esed (33/AHZÂB-21 ) ( Allah’ı ve Ahiret Günü’nü (korku ve umutla bekleyen) ve O’nu her daim anan kimseler için Allah’ın Elçisi güzel bir örnek teşkil eder.)

İlaçların en hayırlısı, hacamat, müshil ve sülüktür.” (Kenzu’l-Ummal, h.no: 28167-Beyhakî’den naklen)

Peygamberimiz  ( S.A.V ) , ‘’ Üç şeyde şifa vardır, bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem.” (8) buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber (S.A.V) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır.” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3).

Hz. Peygamber (S.A.V) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır .(Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35). İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (S.A.V) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhârî, Tıb II; Ebû Davûd, Siyâm 29).

Resulallah ( S.A.V ) buyurdular ki: “Miraç gecesi hangi melek topluluğuna rastladıysam bana ,’’ Ey Muhammed , kan aldırmaya devam et , ümmetine de bunu emret ‘’ dediler. ‘’ buyurmuştur.             ( Tirmizi , İbni Mace , Ahmed bin Hanbel )

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *